maanantai 16. kesäkuuta 2014

Paras rotujärjestölehti

Kennelliiton vuosittain järjestämän rotujärjestölehtikilpailun tulokset on julkaistu.

Vuoden 2013 parhaaksi rotulehdeksi valittiin Sennenlehti (Suomen Sveitsinpaimenkoirat),
2. palkinto meni Saksanpaimenkoira-lehdelle ja 3. palkinto Mustis-lehdelle (Suomen Mustaterrierit).



Itsekin Sennen-lehteä useasti lukeneena täytyy kyllä sanoa, että lehti on monipuolinen, selkeä ja mukava lukea. Ja aina innolla odottaa uutta lehteä.

Seuraavassa haastattelu Sennen-lehden päätoimittajalta Natalia Rehbinderiltä

1) Onneksi olkoon upeasta rotulehtien ykköstilasta, miltä nyt tuntuu?

Vastaus: Kiitos, ja kiitos kuuluu meille kaikille Sennen-lehteä nykyään ja aikaisemmin tehneille. On aina ilahduttavaa saada tunnustusta tehdystä työstä.

2) Paljonko aikaa kuluu yhden lehden tekemiseen?

Vastaus: Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, loppu talvesta, kesällä, syksyllä ja jouluna. Yhden lehden tekoon menee pari kuukautta. Teemme tätä nykyä hieman isompaa lehteä, ja se tarkoittaa myös sitä, että sisältöä kaivataan enemmän ja sen tilaamiseen ja suunnitteluun menee oma aikansa. Aktiivinen juttujen läpiluku ja taitto vie noin kuukauden, mutta olemme pyrkineet myös etupainotteisuuteen, että kaikki lehden teon paine ei olisi viimeisten neljän viikon ajan, vaan juttuja tulee sisään jo hyvissä ajoin. Se helpottaa myös editointia ja lehden rakenteen suunnittelua.

3) Mikä on lehden teossa helpointa ja mikä vaikeinta?

Vastaus: Lehden teko on ensinnäkin todella hauskaa ja antoisaa! On kiva suunnitella lehtitiimin kanssa mitä kaikkea seuraaviin lehtiin toivotaan ja halutaan. Lukijoilta tulee myös paljon palautetta siitä mitä he haluaisivat lukea. Lisäksi visuaalisuus on hirveän tärkeä osa lehteä. Lähetän silloin tällöin lehtemme taittajalle revinnäisiä muista lehdistä, joissa on mielestäni hyviä taittoideoita mitä voisi meidänkin lehteen laittaa. Nautin siitä kun suunnittelen lehden sisältöä ja mietin mikä juttu tulee millekin paikalle, ja kuinka saan lehden rytmistä mahdollisimman lukijaystävällisen ja sujuvan.
Vaikeata on tehdä tarkkaa tilasuunnitelmaa, sillä jutut tulevat, ne tilatutkin, sen mittaisina, minä kirjoittaja on ne tehnyt. Joskus tilan puutteen takia jutut taitetaan todella pieneen tilaan ja välillä juttuja joudutaan siirtämään eteenpäin. Vaikeinta on ennakoida eri juttutyyppien tilan tarve ja se tietysti hankaloittaa myös taittoa, sillä taittosuunnitelmaan kirjataan aina myös tilan tarve.

4) Mitä päätoimittajan työnkuvaan kuuluu?

Vastaus: Meidän lehdessä päätoimittajan työnkuvaan kuuluu koota lehti, ideoida sisältöä yhdessä lehtitiimin kanssa, kuunnella herkällä korvalla lukijoita, tehdä lehden runko, sijoittaa ilmoitukset ja huolehtia, että yhteistyökumppaneiden näkyvyys on sovitunlaista, huolehtia deadlineista, katsoa että taittajalla on aktiivisena taittoaikana koko ajan tasaisesti hommia, jotta hän voi rauhassa keskittyä taittoon, oikolukea ja tarvittaessa editoida jutut, valita kuvat yhdessä taittajan kanssa, pyytää tarvittavat tarkennukset juttuihin ja huolehtia, että vakipalstat tulevat ajoissa, että lehdessä julkaistut jutut ovat mahdollisimman hyvää suomen kieltä, julkaistut kuvat laadultaan hyviä ja että lehdessä on juttuja kaikista neljästä sennen-rodustamme.
Päätoimittaja myös vastaa kun lehdestä tulee risuja ja ruusuja. Sennen-lehti on tekijöilleen harrastus, jota tehdään oman työn ja perhe-elämän rinnalla. Välillä inhimillisistä syistä johtuen, joku juttu jää pois, kuvat ovat vaihtaneet paikkaa tai tekstistä uupuu lauseita. Kaikki palaute otetaan mielellään vastaan ja olen harmissani kun virheitä tapahtuu.

5) Terveisesi lukijoille?

Vastaus: On ilo ja kunnia olla tekemässä vanhaa ja erittäin rakastettua järjestölehteä, jota lukijat tuntuvan joka kerta odottavan innokkaasti. On hienoa, että lehti herättää tunteita - puolesta ja vastaan, ja toisinaan jutut saavat paljonkin keskustelua aikaiseksi. Nykyinen Sennen-lehti on pyritty rakentaan niin, että siellä on tietoa, tiedotusasioita, tunnetta, tunnelmia, omakohtaisia kokemuksia, yleisesti koskettavia asioita ja jokaista neljää rotuamme koskettavia juttuja. Mikään näistä ei onnistuisi, elleivät lukijamme, jäsenemme niitä kirjoittaisi ja kuvia ottaisi.
Tämä lehti syntyy sankan vapaaehtoisjoukon avulla ja joka kerta kun saan lehden lämpimäisen käteeni, ihmettelen sitä. Miten hienon ja asiapitoisen lehden saammekaan neljä kertaa vuodessa! Kiitos siis teille kaikille, jotka kirjoitatte, kuvaatte, pakinoitte ja lähestytte lehteä mitä moninaisempine juttuehdotuksinenne näistä parista vuodesta, joina olen saanut olla mukana! Jatketaan samaan malliin, Sennen-lehti on yhtä kuin lukijansa, kiitos!




Kuva: Natalia Rehbinder
Kuvien kopiointi ja luvaton käyttö kielletty


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti