maanantai 9. kesäkuuta 2014

Yököttävät punkit


Nyt on taas se vuodenaika milloin yököttävät punkit muistuttavat olemassaolollaan... Ennen niitä ei täällä pohjoisemmassa niin paljon ollut, mutta nyt jo ihan reilusti. Puistattaa pelkkä ajatus punkin poistosta esim. koiran päästä!

Puutiainen eli punkki imee siis verta koirasta, punkki useinmiten viihtyy heinikossa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla. Kosteammilla alueilla punkki viihtyy paremmin. Punkki on todella pieni, melkein huomaamaton väriltään ruskea ja muodoltaan litteä. Se tarvitsee verta kehittymiseen, se työntää imukärsänsä ihon läpi ja ruiskuttaa puuduttavaa eritettä pistokseen joten pistokohta ei kutise eikä siihen satu. Punkki saattaa jäädä kiinni isäntäänsä useiksi päiviksi, imiessään verta se paisuu jopa pavun kokoiseksi. Punkki ei ainoastaan ime verta vaan tiivistää verta sylkemällä veren sisältämää nestettä takaisin koiran ihoon. Samalla nesteen mukana kulkeutuu punkin mahdollisesti sisältämiä viruksia ja bakteereita koiran elimistöön. Koirissa useimmin punkin löytää koiran päästä tai kaulanalueelta. Turkkiin voi myös helposti piiloutua.

Puutiaiset levittävät vakavia tauteja kuten borrelioosia ja anaplsmoosia, siksi punkki pitäisi irrottaa koirasta mahdollisimman nopeasti. On hyvä tarkistaa koira päivitittäin jos alueellasi on punkkeja ettei vahinkoa pääsisi tapahtumaan. Koirasta punkin saa helpoiten irrotettua punkkipihdeillä mutta ennaltaehkäisy on järkevintä kun haluat välttyä ongelmilta.

Haastattelin punkkiasiassa 4 koiran omistajaa farmaseutti Kaisa Karjalaista

1) Mitä tehdä kun löytää punkin koirasta?

Vastaus: Kun havaitsee punkin kiinnittyneen koiran ihoon, tulee se poistaa heti. Samoin jos näkee niitä turkissa möyrivän. Punkin poistamiseen iholta on olemassa monenlaisia pinsettejä, lassoja, kortteja jne. Tärkeä on muistaa, että punkkia ei saa puristaa silloin kun se poistetaan ihosta. Eikä sitä saa yrittää tukahduttaa esim. rasvalla tai öljyllä. Ja kun punkki on kokonaisena saatu poistettua, on se syytä hävittää.

2) Mitä vaihtoehtoja on punkkien ennaltaehkäisyyn?

Vastaus: Punkkien ennaltaehkäisyyn on käytettävissä useita tapoja. On olemassa iholle laitettavia paikallisvaleluliuoksia, pantoja (yrtti ja lääkeaine), suunkautta annettava tablettihoito tai vaikka sumuteliuos jolla koko koira käsitellään. Vakiintunut käyttäjäkunta on myös esim. valkosipulille ja erilaisillle ruokaan sekoitettaville jauheille. Vaihtoehtoja löytyy paljon!

3) Pitääkö hoito uusia kesän aikana?

Vastaus: Tuotetta hankkiessa on syytä tutustua tarkasti sen käyttöön liittyviin asioihin. Osan teho on koko kesä, osa uusitaan esim. 4 viikon välein. Koiran paino tai pantaa valittaessa koiran kaulan ympärys vaikuttaa oikean koon valintaan. Osan tuotteiden tehoaikaan vaikuttaa esim. uiko koira paljon tai pestäänkö sitä usein. Osa tuotteista estää punkin kiinnittymisen ihoon ja toiset tappavat sen kiinnittymisen jälkeen. Osa tuotteista tepsii vain punkkeihin ja osa lisäksi myös lentäviin hyönteisiin. Näitä asioita kannattaa punnita karkotetta valittaessa ja valita omalle rekulle sopivin!
Koskaan et voi etukäteen tietää onko koirasi allerginen jollekin karkotteen aineosalle. Kannattaa muistaa, että paikallisvaleluliuos leviää ihossa olevassa rasvassa, siksi se kannattaa laittaa 3-4 päivää pesun jälkeen. Tällöin pesun poistama luontainen ihonrasva on palautunut ja karkote leviää tasaisesti, eikä imeydy vain siihen yhteen tai pariin annostelukohtaan. Mikäli koira saa karkotteen laiton jälkeen esim. ihoärsytystä, kutinaa, punoitusta, ihottumaa, on koira syytä pestä heti jollakin rasvaa irroittavalla pesuaineella.


4) Jos puremakohta punoittaa tai siinä on renkula, mitä teen?

Vastaus: Punkin poistamisen jälkeen voi puremakohdan desinfioida. Iho saattaa punoittaa ja olla ärtynytkin, mutta harvemmin koiralle tulee ns. laajenevaa rengasta. Jos koira on altistunut punkinpuremille ja se on tavallista väsyneempi, ruokahaluton, kuumeinen tai sen on esim. vaikea nousta makuulta ylös, ota yhteys eläinlääkäriin. Ja toki koira voi saada borrelioosin, mahdolliset oireet tulevat esille vasta viikkojen jälkeen ja oireisto on laaja.

Punkin aiheuttamat sairaudet koiralle, katso sairauksista lisää Eviran sivuilta

Borrelioosissa punkin puremasta leviää bakteerit hitaasti muualle elimistöön. Puremakohtaan ei välttämättä tule punerrusta kummempaa. Se jää helposti huomaamatta ja saattaa hävitä itsestään jo noin viikon kuluessa. Varsinaiset oireet saattavat näkyä vasta viikkojen ja kuukausien päästä tartunnasta. Yleisimpiä oireita ovat ruokahaluttomuus, väsymys, kuumeilu, liikkumisvaikeudet ja ontumiset. Oireet saattavat helpottua ja kadotakin välillä. Tulehdus voi siirtyä nivelestä toiseen tai olla useissa nivelissä yhtäaikaa. Koiralle voi tulla mahdollisesti myös munuais- ja sydänvaurioita  mutta ne ovat harvinaisempia.

Anaplasmoosissa oireet ovat kuumeilu, väsymys ja syömättömyys, yleisiä oireita on myös ontuminen, jäykät liikkeet ja liikkumishaluttomuus. Harvinaisempia oireita ovat runsas juominen ja virtsaaminen, yskä, hengitysvaikeudet, verenvuodot ja hermosto-oireet. Oireiden perusteella on lähes mahdotonta tehdä taudinmääritystä, joten anaplsmoosin varmistamiseen tarvitaan eläinlääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen lisäksi laboratoriotutkimuksia. Tautia voidaan hoitaa antibiooteilla, hoito tehoaa yleensä hyvin ja oireet lievittyvät muutamassa vuorokaudessa hoidon aloittamisesta. Anaplasmoosi ei yleensä kroonistu kuten borrelioosille on tyypillistä. Taudista parantuneet koirat ovat alttiita uudelle tartunnalle.

Kuvat: Evira



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti